Mátyus Vendégház

Programok

 

Helyi programlehetőségek:

Kibéden lehetőség van kirándulásra, sétákra, a gyönyörű környezeti adottságok élvezetessé teszik ezeket a programokat.

Kibéd és Makkfalva között egy kis repülőteret építettek, lehetőség van sárkányrepülésre, és kis sportrepülővel való repülésre is. Az árak barátiak, itt az ideje kipróbálni.

Szováta

Medve tó- Európa egyetlen sós vizű természetes tava, amely a szív és érrendszerre is jótékony hatással van (mivel természetvédelmi terület, ezért délben zárva van, hogy “megpihenjen”)

Nyitva: június 15 – szeptember 1.(időjárástól függően válltozhat)

Mogyorósi tó hasonlóan kellemes, ásványi anyagokban gazdag termál és gyógyvíz, mint a Medve tó

Parajd

A sóbányában lévő ásványi anyagokban gazdag, gyógyhatású víz tölti meg a strand egyetlen medencéjét, gyermekmedencével. Középen 2,5 m mély a víz, ugyancsak kellemesen meleg. A strand felújításra került, kimondható, hogy a kedvenc strandunk, a vízben a magas sókoncentráció miatt folyamatosan mulatságos dolgok történnek, keljfeljancsinak érezhetjük magunkat. Próbálják ki, emlékezetes élményben lesz részük!

Korond

Ha Parajdon a Sóbányát megnéztük, utána érdemes ellátogatni Korondra (10 km Udvarhely fele).

Ajánlom figyelmükbe kedves barátunkat, Jancsó Tamás faműves mestert, az üzlete a Főutcán található, a 668. házszám alatt. Egyike azon mestereknek, akik még igazi kézműves munkákat készít.

Híres keramikus még: Józsa János – hagyományos kerámiák mellett akár tazsin tálat is beszerezhetünk tőle.

 

Kirándulás:

Gyalogosan a Küküllőmenti dombvidék nyújt bőséges túrázási lehetőséget. Érdemes meglátogatni a kis, főútvonaltól elzárt festői falvakat, így ajánlom Siklódot, Kibédtől kb. 10 km gyalogút, gyönyörű temploma, kies fekvése minden látogatót elvarázsol. Makfalvától Abodig 2 km gyalog és autóút vezet, ugyancsak páratlan élményben lehet része az odalátogatónak, és finom sajtot és ordát is lehet vásárolni, egy igazi, jó juhásznál, amelyre helyben (Kibéden) is van lehetőség, a Házigazdának kell jelezni az igényt.

Szovátától rengeteg hegyi és erdészeti út vezet a havasokba, ezeket az utakat csak túravezetővel ajánlom!

Egyéb havasi túrákat is tudunk ajánlani, ami biztonságos, igény szerint tájékoztatást adunk. Gyermekekkel a Bucsint ajánljuk, Parajdnál fel lehet menni autóval, és az ottani havasi erdőkben lehet túrázni, esetleg áfonyát, málnát, gombát, szamócát, gyógynövényeket gyűjteni.

Mint említettük, Erdély szívében fekszik a falu, ezért egy napon belül minden belső erdélyi város és nevezetesség meglátogatható.

Ajánlott útvonalak:

Kibéd-Marosvásárhely-Gernyeszeg-Régen  visszafelé út: Régen-Ernye-Remete-Szováta-Kibéd

Marosvásárhelyen ajánlott programok:

Teleki-téka megtekintése (itt található a 6. magyar nyelvemlékünk, a Marosvásárhelyi sorok), Bolyai Múzeum, Főtéri templomok (az ortodox is!), Erdély legszebb zsinagógája, Kultúrpalota – Róth Miksa ablakaival, a marosvásárhelyi vár megtekintése, a református templommal

Gernyeszeg: A Teleki kastély megtekintése.

Szászrégen a mezőség szélén fekszik, itt az építészetre nagy hatással voltak a szász/német stílusjegyek, igazán festői városka, szép főtérrel. Természetesen az útikönyvekben egyéb látnivalókat is találnak.

Marosvásárhely főtere és környék tele van jó étteremmel, kávézóval és a Bolyai utcában nagyon jó indiai teázó található.

Érdemes vásárolgatni is a főtéren, rendkívüli ruha és cipőboltok találhatók.

Kibéd-Balavására-Segesvár-Balavására-Kibéd.

Segesvár festői szász vára mindenkit elbűvöl, aki megnézni, akár egy napot is el lehet tölteni ott, főleg ha rendezvények vannak. Nyáron rengeteg zenei fesztivál, és kirakodóvásár van Segesváron (jazz, rock, komolyzene), a várba elsősorban kézműveseket engednek be, ezért igen igényes tárgyakat, ruhákat, kiegészítőket lehet vásárolni. Hangulatos éttermek, sörözők és kávézók is várják vendégeiket fent a várban.

Itt született Vlad Tepes, alias Drakula, a szülőháza a várban található. A Múzeumokat sem szabad kihagyni, és a régi vártemető is gyönyörű.

A turisták főleg Vlad Tepes miatt jönnek, de a városban sokkal több az igazi érték, minthogy bedöljünk a Dracula sztorinak, inkább figyeljünk ennek a gyönyörű multikulturális városnak az igazi értékeire.

Segesvár környékén hamisíthatatlan szász falvakon keresztül vezet az út, de sajnos mára már elhagyatva állnak.

Németország “visszafogadta” a szászokat, akik tömegesen “haza” települtek több száz év erdélyi tartózkodás után. Ma már egyéb nemzetiségűek lakják a házakat, a szászokból szinte csak az idősek maradtak.

Kibéd-Szováta-Parajd-Korond-Farkaslaka-Székelyudvarhely-Gyergyószentmiklós-Bucsin-Szováta

A barátaimmal többször választottuk ezt az útvonalat, főleg akkor, hogyha csak néhány napot töltöttünk Erdélyben. Igazán tartalmas túra.

Ezen az útvomalon több ásványvízforrás található, Korondon az Árcsó kút, még mielőtt beérnénk a faluba, és mielőtt kiérnénk a faluból, a falu végén, bal oldalon egy másik kút,  a vize enyhén szénsavas, és tele van ásványi anyagokkal. Székelyudvarhely előtt, az Orbán Balázs emlékműnél, szintén baloldalon, egy újabb forrás.

Amúgy rengeteg ásványvízforrás van, bárhová megyünk, a többi kiemelkedő minőségű ásvány- és gyógyvízforrásra is felhívnám a figyelmet, Homoródfürdőn, Hargitafürdőn, Tusnádfürdőn.

Erdélyben az ásványvíz borvízként ismert, az agroturizmus oldalon a hagymák neveit már már leírtam. A sárgarépa a murok, a fehérrépa a petrezselyem, a petrezselyem meg a petrezselyem zöldje néven fut. A bab a fuszulyka, a kukorica a törökbúza (vagy töröbúza), a láp neve:sáté..Még számtalan érdekességet rejt a nyelv, ennyit ízelítőül.

Farkaslakán érdemes megnézni a Tamási Áron emlékművet, bal oldalon, az út mellett, a templomnál, és ha van idő, érdemes meglátogatni az emlékházat is.

Kibéd-Székelyudvarhely-Csíkszereda-Csíksomlyó-Tusnádfürdő (Szent Anna tó, Büdös Barlang)-Kibéd

Ez az útvonal egy hosszú napot kíván, érdemes időben elindulni. Ha sikerült, akkor még érdemes megnézni Kisbaconban a Benedek Elek emlékházat.

Egyéb útvonaltervek:

Brán kastély – Brassó

Segesvár- Erzsébetváros- Berethalom

Sinaia (ez nem fér bele egy napba)

Érdemes mindenképpen útikönyvet használni!